ELS ROBOTS SOMIARAN OVELLES MECÀNIQUES?
 

Tothom qui treballa en intel.ligència artificial respon somrient a la pregunta. Les màquines podrien somiar? Els cervells artificials ja han guanyat una partida al campió del món d'escacs. El problema és que no saben què se sent en la victòria.

Mercè Molist
 "Ens acabem d'adonar que el més difícil no és jugar a escacs, sinó el que fa un nen de cinc anys", admet Enric Plaza, president de l'Associació Catalana per a la Intel.ligència Artificial (ACIA). Seixanta anys després del somni de Turing, l'inici oficial de la investigació moderna en Intel.ligència Artificial (IA), s'ha arribat a un carreró sense sortida: la multiplicitat de la ment.

A la universitat de Tottori, prop d'Osaka, hi ha un ordinador telèpata que llegeix el pensament. Un voluntari, amb el cap ple d'electrodes, es concentra en una idea, l'ordinador analitza l'encefal.logramma i busca quina idea es correspon amb les ones cerebrals detectades. HAL és un altre sistema suposadament intel.ligent. La gent li fa preguntes a través d'Internet (http://ciips.ee.uwa.edu.au/~hutch/Hal.html), i HAL respon. L'empresa Malibu Artificial Intelligence Works comercialitza un altre programa, que agradaria a Woody Allen: teràpia contra la depressió. L'ordinador fa de psicòleg, no sabem si argentí. Per encàrrecs: (800) 497 68 89.

 Són això demostracions d'intel.ligència? I què és intel.ligència? "Pot pensar una cosa no viva?", es pregunta Enric Plaza. Com pensa un dofí? Com pensen les persones? Neuròlegs, psicòlegs, físics, informàtics, enginyers, lingüistes i filòsofs s'hi trenquen el cap, treballant en equip a Catalunya i el món.
 "El nostre principal objectiu és fer que els ordinadors exhibeixin intel.ligència", aclareixen al Laboratori d'Intel.ligència Artificial (AI Lab) del Massachussets Institute of Technology (MIT). Fujitsu, Apple, Hitachi, la NASA, Panasonic, Siemens i Mitsubishi subvencionen la recerca. El seu gran gurú, Marvin Minsky, ha dit coses com aquesta: "Estem aprenent a construir coses intel.ligents que puguin sobrepassar els podels mentals de l'home, de la mateixa manera que la moderna maquinària ha sobrepassat els seus poders físics. Tenim el privilegi de veure el naixement d'una nova espècie que dominarà la terra".
 El somni de Karel Capek sembla més aprop, per molt que Enric Plaza asseguri que "la ciència ficció no és cap profecia". Capek va popularitzar la paraula txeca "robot" (servent), gràcies a un llibre del gènere que va escriure l'any 1920: "R.U.R. Rossum's Universal Robots". Pintava una societat on els autòmates es fabricaven en sèrie i feien tota la feina, fins que un dia es rebelaven i destruien la Humanitat per iniciar, ells solets, una nova raça.
 

Things That Think
 La idea de moda al MIT són les coses que pensen. Totxos amb xips per construir Habitacions Intel.ligents i espiar la gent. Roba informàtica que s'alimenta de la feble electricitat generada pel cos humà. El pom de la porta reconeix si qui entra és amic o enemic i actua en conseqüència. La cafetera posa en marxa la torradora de pa i treu entrades pel teatre...
 Els ordinadors deixaran de ser personals per ser personalitzats. Els americans en diuen "agents intel.ligents": seleccionen el flux d'informació que ens arriba, responen al telèfon i passen només les trucades interessants, envien faxs, recorden cites, coneixen els teus gustos, et fan suggerències i, el més important, es poden comunicar amb altres màquines sense necessitat d'un ordre humana.
 Marvin Minsky ho ha pintat com la "Societat de la Ment": un món d'agents autònoms sub-intel.ligents que, en cooperar, exhibeixen intel.ligència. Qui volti per Internet ho veurà clar si pensa en les "aranyes" de buscadors, màquines de recerca d'informació interconnectades. Ordinadors "capaços de la negociació i comunicació i de prendre les decisions que es vulguin automatitzar", explica Enric Plaza. Però qui decideix què decideixen les màquines?
 Una altra idea que des de principis dels 90 està agafant força i promet novetats per a la IA és la Vida Artificial. Ja existeixen poblacions de "criatures" que neixen, es reprodueixen i moren dins l'ordinador. Els més aptes, en reproduir-se, transmeten el "codi genètic" triomfador. Darwinisme pur aplicat a la IA: si fins ara, per resoldre un problema s'escrivia un programa explicant què havia de fer la màquina, ara es crea una població de solucions parcials. Només sobreviuen les millors idees. Tècnicament, parlem de xarxes neuronals i algorismes genètics.

A la Tecnoesfera (http://www.lond-inst.ac.uk/technosphere), crees el teu propi animalet en tres dimensions, herbívor o carnívor, i el deixes en un món digital amb herba i muntanyes. Si sobreviu un any, el dia del seu aniversari t'envia una carta electrònica. A la Universitat de Granada s'han inventat un país semblant, anomenat MBiti (http://kal-el.ugr.es/geneura.html), on neixen mutants. La còpia del codi genètic als fills no és exacta, muta, s'eliminen els comportaments menys adequats per sobreviure. A Carnegie Mellon, John Mount treballa en Art Genètic Interactiu (http://robocop.modmath.cs.cmu.edu:8001). Les seves "criatures" viuen dels vots dels espectadors. Les més votades tenen més energia i, per tant, es reprodueixen més ràpid. La selecció "natural" acaba amb les minories. L'espectador és déu.

 Cada cop les empreses estan més interessades en el tema. Hi ha bancs on qui decideix la concessió de crèdits és un sistema d'IA. Al Metro de Barcelona, un programa intel.ligent coordina els torns dels treballadors. Als Ferrocarrils Catalans, el sistema SIRIUS fa diagnòstics d'avaries en temps real: el conductor avisa la màquina del problema i SIRIUS li diu què ha de fer. Els programes predictors tenen molt èxit: saben els moviments d'accions que hi haurà a la borsa, el càncer de mama que desenvoluparà la població, l'energia elèctrica que es gastarà en un determinat periode...
 Però de sistemes predictors, ja n'inventaven els bojos de la IA, als anys setanta, quan el Prospector es va fer famós per haver predit i encertat on hi havia un jaciment de molibdè, valorat en milions de milions. La sensació que transmet Josep Amat, eminència de la UPC i professor estimat pel MIT, és el descontent: "El temps dels resultats espectaculars van ser els anys 85, 86 i 87. Ara no s'avança, es va molt lentament". La IA ha arribat al col.lapse, just quan les empreses començaven a interessar-se'n. "Els programes són elefantiàsics", diu Ton Sales, de la UPC. Ara sabem que és impossible escriure tot el coneixement, tota la informació del món, dins d'una màquina.
 La IA actual no mostra més intel.ligència que la del programador i és massa fràgil, diuen els experts. Deep Blue sap jugar a escacs més bé que la majoria de nosaltres, però no li demaneu que renti plats o diagnostiqui malaties, fora del seu terreny és un estúpida. Els sistemes actuals funcionen en camps molt restringits. Les màquines són autistes. La IA necessita sortir de la gàbia de vidre i connectar-se amb el món. Aprendre i comprendre.
 Però algú sap com "apren" una màquina? Aquí hi ha el gran debat dels nostres dies. Les teories dominants es diuen Simbòlica -s'apren amb la lògica-, Connectivista -s'apren amb els errors- i de la Interacció -s'apren dels altres. Però cap funciona en alts nivells.
 

Els japonesos
 Donarien l'ànima dels seus avant-passats per un programa traductor de veu. El miniaturitzarien, el posarien dins el telèfon i podrien vendre, en japonès, totes les motos que volguessin, sense haver d'aprendre anglès. El xip telefònic seria el traductor. Però el problema del llenguatge humà és que hi ha paraules i frases ambigües que depenen del context. Si en comptes d'escrites, són parlades, la màquina pot morir en un mar de ritmes i tons incomprensibles. A la Universitat d'Austin asseguren que tenen un programa, el CYC, que enten i parla llenguatge humà i, a més, detecta les violacions de sentit comú del discurs.
 Aquí som més modestos. Josep Sopena, que treballa en llenguatge des de la UB, està orgullós d'haver inventat una xarxa neuronal (imita el funcionament del cervell) que pot entendre textos reals del Wall Street Journal. Sopena té molt clar que per aprendre no només s'ha de pensar. Les màquines han de llegir, escoltar, veure, tocar... El cap, que ja sap jugar a escacs, necessita un cos, que encara és un negat al ping-pong. "El lloc on la IA es troba amb el món real" és la definició de Robòtica.
 Els 600.000 robots que hi ha al món (la meitat al Japó) són màquines que construeixen màquines. El nou proletari. Però està naixent una classe de privilegiats, capaç de percebre l'entorn i prendre decisions. La vista ha estat el més estudiat, les empreses inverteixen milions per aconseguir que l'ordinador reconeixi cares. L'equip de Josep Amat, especialista en visió des de la UPC, ha guanyat competicions i és famós mundialment pel "tracking" amb camells. "Tracking" vol dir que la càmara fa d'ull i segueix els moviments d'un individu determinat, en aquest cas un camell dins un ramat de camells africans. Però el robot no sap perquè es mou l'animal, ni el veu en tres dimensions.
 Els robots formigues o ANTs, amb què treballa ara Amat, són un altre exemple de visió i interacció amb l'entorn. Els petits robots han de servir per investigar a Mart. Cada formiga explora una part del terreny i passa la informació a un robot més gran, que la "pensa". Col.laboració entre màquines. Altre cop la Societat de la Ment. "Si s'espatlla una formiga, és igual, n'hi ha d'altres", explica Amat.
 Les fallades tècniques són un altre camp de la Robòtica on s'aplica IA. Què fer si un robot que "treballa" una una estació espacial, sense presència humana, s'espatlla? Doncs ensenyar-lo a arreglar-se sol. Autocuració. Això és el que acaba de fer l'equip de Carme Torras, professora del Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Però tot i els èxits, es mostra cauta: "Tothom parla de la dona de fer feines del futur, que serà un robot, i això és molt complicat!". N'existeixen prototipus, massa cars i prescindibles. Però tot arribarà i, per si un cas, hi ha gent que comença a pensar, abans les màquines no pensin per ella.
 

Les tres lleis d'Isaac Asimov

"1. Un robot no ha de fer cap mal a un humà ni deixarà per la seva inacció que un humà prengui mal.
2. Un robot ha d'obeïr les ordres donades per un humà, llevat que l'ordre entri en conflicte amb la primera llei.
3. Un robot ha de protegir la seva pròpia existència, llevat que això entri en conflicte amb la primera o segona llei"
 

 Alguns savis de la IA juren i perjuren que l'emperador es passeja nu i que mai les màquines seran tan intel.ligents, ni de la mateixa manera, que l'home. Però altres imaginen un futur de robots capaços d'adaptar-se, d'aprendre i de resoldre problemes imprevistos. De prendre decisions per ells mateixos (!). La IA substituirà les persones? "Farà que ens traiem de sobre les tasques més automatitzades, que evitem les feines rutinàries", explica Enric Plaza. "No estem intentant reproduir la intel.ligència humana. No té res a veure. Podem ajudar el metge, però mai el substituirem", coincideix Carme Torras. "La IA no és una còpia del cervell humà, és una adaptació no mimètica", aclareix Josep Amat.
 Falten mil.lenis perquè una màquina pugui tenir consciència d'ella mateixa. Josep Sopena fa sentir un "uff" quan se li proposa. La intuició, la creació, com es programen? El sentit comú, el lliure albir? Ton Sales, a l'últim número del butlletí electrònic de l'Associació Catalana per a la Intel.ligència Artificial (al qual els lectors de VANG tenen accés preferent a l'adreça http://www.acia.org/guests/vang.html) proposa que "el sentiment" torni a la ciència, que les màquines puguin experimentar les cinc emocions bàsiques: felicitat, tristesa, ira, por i repugnància.
 Però seran sentits o simulats? I l'ànima? Un ordinador pot entendre totes les implicacions que comporta disparar una arma? Yoneji Masuda és l'autor de la "Computopia", la utopia d'una societat on les màquines substitueixen el treball físic i mental de la humanitat que, lliure de les tasques inferiors, es dedica a produir més i més alt coneixement. El japonès no diu res de les mundanes xifres d'atur, cada dia més altes. A les màquines no els importen.
 Crear intel.ligència és ser Prometeu? La revista ARENA del mes passat presentava en societat un robot japonès que entra dins un incendi, reconeix el cos humà, crea al seu voltant una atmosfera densa per evitar-li l'asfíxia i el treu del foc. A l'altra cara de la moneda, la BBC anuncia l'estrena d'un nou programa de televisió on els robots es peguen entre ells en un combat simulat de gladiadors: Thor, un monstre de titani, contra La Machine, més maniobrable i ràpida.
 Al professor Josep Amat li va passar un cas com un cabàs en això dels usos bons i dolents de la tecnologia. El gloriós any 1986, el seu equip es va inventar un sistema per comunicar-se amb l'ordinador a través de la mirada. Movent els ulls i la cara, es movia el cursor i s'executava l'ordre, igual que amb un ratolí. Pensat per a tetraplègics. Després d'haver presentat la idea en un congrés, Amat va descobrir que els israelites li havien copiat per fer pràctiques de tir des d'helicòpters. En comptes de fer-ho ell, el "nasío pá matá" de torn dirigeix amb la mirada el blanc que ha de fer l'arma. I la màquina dispara.
 
 
 
 
 
 
 

COM PENSEN?
 

 Aquest és el problema. La Intel.ligència Artificial naixia oficialment l'any 1936, quan Alain M. Turing, matemàtic i lògic anglès, proposava: "Poden pensar les màquines?" i els científics imaginaven cervells electrònics. El 1956, en un primer debat entre neuròlegs, psiquiatres, matemàtics i enginyers a la Universitat de Dartmouth es va decidir què era la intel.ligència: jugar a escacs, parlar, saber matemàtiques, i tothom es va posar a la feina.
 Els anys seixanta i setanta van ser feliços. El 1963, la Bèstia ja es passejava per la John Hopkins University: era un robot que corria pels passadissos i s'endollava on li semblava per carregar bateries. Marvin Minsky, Herb Simon i John McCarthy lideraven la batalla. Eliza es feia famosa per ser la primera computadora psicoanalista i Asimov escrivia "Jo, robot". A Catalunya, Gabriel Ferraté i Enric Trillas començaven a remenar-hi. Al seu darrera vindria gent com Amat, Torras o Ramon López de Mántaras, de l'Institut d'Investigació en Intel.ligència Artificial, que aquest any en fa deu.
 Als 80, els japonesos anunciaven una Cinquena Generació d'ordinadors intel.ligents per d'aquí quatre dies. El 1983, la IA revolucionava el món dels negocis gràcies a un article a la revista "Business Week". Però, de cop, la grisor, avenços lents, espirals sense sortida. Com pensa una màquina? Les xarxes neuronals han ressorgit com a resposta. També la interacció de sub-intel.ligències. Ricard Solé i Conrad Pérez (UPC), Josep Sopena (UB) i Juanjo Villanueva (UAB) són les noves apostes a Catalunya. El MIT i l'institut de Santa Fe són els centres mundials. Encara que ningú sàpiga ben bé com funciona això de la intel.ligència.
 
 
 

Més informació