11:26 02/12/04


Els xips espia volen substituir els codis de barres


La setmana passada es presentava a l'empresariat català una nova tecnologia que té tots els números per acabar substituïnt els codis de barres. Es diu RFID i és un xip que va incorporat al producte i es comunica per radiofreqüència amb l'empresa que el ven o l'ha fabricat. Serveix per saber-ne el preu, com els codis de barres, però també la seva localització al magatzem o altres característiques. Mentre cada cop més companyies s'interessen per l'invent, els grups defensors de la privacitat fan campanyes en contra. Benetton i Marks&Spencer ja han sofert boicots per posar xips permanents a la roba que venen.



Benvingut, mister xip!


L'anomenen "Identificació per Ràdio Freqüència" (RFID) i amb ella arriba la polèmica. És una tecnologia sense fils, que permet identificar les coses que comprem d'una forma més eficaç que el codi de barres: si aquest identifica grups de productes, RFID identifica cada producte individualment i no només dóna informació del preu sinó totes les característiques que es vulgui. Mentre les empreses hi estan cada cop més interessades, els activistes de la privacitat li han posat el nom de "xip espia" i denuncien que qualsevol amb un lector RFID podrà saber on hem comprat la roba o què tenim a la nevera.

La tecnologia RFID es basa en una "etiqueta independent" que consta d'un xip i una antena. Estan enganxats al producte i el client se'ls emporta a casa, com els codis de barres. L'empresa té un aparell lector que, mitjançant una potent antena, emet ones de ràdio que llegeixen la informació que conté el xip, usualment un número de sèrie. Cada número té una fitxa associada a la base de dades de la companyia, amb tota mena d'informació sobre el producte. Els experts imaginen, en el futur, una espècie d'Internet de RFID, una xarxa distribuida amb grans bases de dades on tots els fabricants compartirien la informació dels seus xips. Així, qualsevol podria comprovar a quin producte es refereix un determinat número de sèrie. Una aplicació pràctica per al comerç seria, segons Antonio Fernández López, del Grup Cuantra, "apretar un botó i saber tots els productes que tenen en aquella sala".

Tot i ser una tecnologia amb més de vint anys, fins ara no comença a ser coneguda. És especialment útil per a tasques de magatzem, actualització d'estocs i localització dels productes dins una empresa. De moment, els xips es posen als palets i contenidors, però la idea es que vagin també al producte final. Alimentació i fàrmacs són els candidats més ben situats: la cadena Wal Mart ja exigeix als seus proveïdors que identifiquin la mercaderia amb RFID. Segons Lluís Soler, d'IDTrack, les aplicacions són infinites: "Control de persones, reducció dels furts, evitar falsificacions... A l'hospital de Chicago, posen un xip a les pulseres dels nadons, a l'aeroport de Hong Kong usen RFID per a control de maletes, els autobusos de Dinamarca porten xips i així es pot oferir informació a les parades en temps real sobre quan arribarà l'autobús, o donar-li prioritat als semàfors. A Marks&Spencer fan servir RFID per controlar els estocs, els neumàtics Michelin porten xips amb sensors que vigilen la temperatura de l'asfalt i fan el seguiment de la vida del neumàtic, algunes pistes d'esquí fan servir RFID en comptes del "forfait", s'utilitza també per al control de gent en maratons, col.legis i presons, ha ajudat a Gillette a reduir els furts i fa anys que s'usa per a la identificació de vaques".

El lema d'aquesta tecnologia és "Informació total en temps real" i així s'ha presentat als empresaris catalans, que la setmana passada assistien a una jornada sobre RFID al Col.legi de Farmacèutics, amb gran èxit d'assistència. Segons Lluís Soler, "anirem convertint els objectes en cada cop més intel.ligents perquè s'autoidentifiquin ells mateixos, a més que se'ls afegiran sensors. Així, podrem anar cedint responsabilitats al producte, perquè es posi ell mateix el preu o arribi al seu destí". Però, avisa Fernández López, el RFID comporta alguns perills per a la privacitat, que hauran de solucionar futures lleis: "Si compro un producte, per exemple un fàrmac, altres poden saber què he comprat. S'està creant un moviment en contra que pot ser molt virulent, de fet ja s'han fet boicots contra Marks&Spencer i Benetton, per aquest tema". Els recents premis "Big Brother" espanyols han destacat RFID com "una de les pitjors amenaces per a la la privacitat de les persones" i el veterà col.lectiu Kriptópolis porta temps fent campanya contra el que ells anomenen "el xip espia".


Mercè Molist



ID Track
http://www.idtrack.org
Chip espía
http://www.chipespia.com/
Big Brother Awards 2004
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/133832/index.php
Boycott Benetton
http://www.boycottbenetton.org




Copyright 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital medium, provided this notice is preserved.


<<