15:43 22/12/04


Hollywood ataca la xarxa P2P Bittorrent


La guerra de la propietat intel.lectual contra les xarxes P2P ha obert un nou front: el de les pel.lícules. Sin fins ara qui perseguia els usuaris de P2P era la indústria de la música, Hollywood acaba d'entrar en escena. El seu objectiu: la xarxa Bittorrent, el lloc per excel.lència d'intercanvi de pel.lícules. En pocs dies, han denunciat milers d'usuaris als Estats Units i Europa i han fet tancar webs on s'oferien enllaços a arxius P2P. La "razzia" ha provocat que altres webs d'enllaços estiguin tancant voluntàriament, com la famosa Suprnova.org. És la fi de Bittorrent? Els analistes diuen que no.




Tremola Bittorrent?


La xarxa d'intercanvi d'igual a igual (P2P) Bittorrent viu dies moguts: la Motion Picture Association of America (MPAA) està decidida a acabar amb els nodes i usuaris d'aquesta comunitat, on s'intercanvien majoritàriament pel.lícules. Tot seguint les passes de la indústria discogràfica, que porta temps denunciant gent que intercanvia música a Kazaa o eDonkey, Hollywood ha iniciat una "razzia" planetària contra milers d'usuaris de BitTorrent, incloses visites a les llars dels més actius. Com fitxes de dòmino, les moltes webs que oferien enllaços a arxius BitTorrent estan començant a desaparèixer d'Internet.


Curiosament, els primers problemes a Bittorrent no van ser legals sinó un gran bombardeig contra la xarxa, d'origen desconegut, que va alentir-la durant dies, a principis de desembre. Després, van arribar els advocats de la indústria cinematogràfica i van posar més de 7.000 denúncies a usuaris de Bittorrent i eDonkey dels Estats Units i Europa. El director de la MPAA, John Malcolm, afirmava: "Anem sobretot contra les webs que ofereixen enllaços a arxius pirata. Aquesta gent són paràsits, roben l'activitat creativa dels altres. Funcionen con guàrdies de tràfic, connecten la gent que vol robar pel.lícules amb qui els n'ofereix una còpia".

A França, una cinquantena de persones estan sent investigades, per comprovar la seva identitat i tallar-los la connexió. A Holanda hi ha vuit persones detingudes i han tancat un popular lloc que oferia enllaços: ShareConnector. També a Finlàndia han fet tancar una web i han enregistrat els domicilis de 34 persones. Davant el panorama, altres llocs d'enllaços han començat a tancar per iniciativa pròpia, com la mítica Suprnova.org, amb milions d'usuaris: "Tanquem després de veure què ha passat a altres webs. La setmana passada, la MPAA i altres organitzacions de drets d'autor van començar a obligar a tancar llocs com ShareConnector, Youceff Torrents i altres. Encara que a nosaltres no ens han obligat a tancar, hem notat la pressió i preferim fer-ho voluntàriament".

Amb aquest moviment, la indústria, fins ara concentrada en denunciar el tràfic de música a les xarxes P2P, obre un nou front: les pel.lícules, un objecte d'intercanvi cada cop més usual i que funciona molt bé amb Bittorrent, per la seva velocitat. Els analistes miren amb escepticisme aquest moviment, després que la indústria discogràfica no hagi pogut parar l'intercanvi de música, tot i els milers d'usuaris que porta denunciats. José Cervera, a "El Retiario", diu: "Han escampat d'un cop la comunitat BitTorrent i ho celebren com una victòria. No han après res: el mateix error van cometre les fonogràfiques amb Napster i encara se'n penedeixen. L'últim que s'ha de fer per exterminar termites és donar una coça al seu niu. Només aconsegueixes dispersar-les i fer-ne més difícil l'anihilació. La indústria s'acaba de carregar la seva millor esperança de cooptar a una part de les xarxes d'intercanvi d'arxius, per al seu propi interès, i ha proporcionat als seus enemics l'incentiu per crear xarxes encara menys susceptibles als atacs legals".


Mercè Molist


Crisis total en Bittorrent
http://hispamp3.com/noticias/noticia.php?noticia=20041220204554
The Unofficial SuprNova.org Closure FAQ
http://www.silentdragz.net/suprfaq
El error más caro
http://navegante2.elmundo.es/navegante/2004/12/21/weblog/1103590821.html
Studios launch campaign against BitTorrent
http://film.guardian.co.uk/news/story/0,12589,1374232,00.html
SuprNova.org ends, not with a bang but a whimper
http://www.theregister.co.uk/2004/12/19/suprnova_stops_torrents




Copyright 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital medium, provided this notice is preserved.


<<