15:48 28/09/04


El primer concurs de relats de hackers ja té guanyadors


"L'últim i el primer hacker", "Despertar" i "Redefinir la 'C' dins del cercle ens ajudarà a trencar la piràmide". Són els títols dels tres contes guanyadors del 1r Concurs de Relats Breus de Hackers, organitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya. La intenció del premi era promocionar la llengua catalana als entorns tecnològics i dignificar la figura del hacker com a "persona apassionada per la programació, que busca la contínua millora en les xarxes i els sistemes informàtics a partir de la cooperació i la llibertat d'accés al coneixement".




Contes de hackers


"Com podria hackejar momentàniament la ment d'un hacker?". Així comença el conte que ha guanyat el primer premi del Concurs de Relats Breus de Hackers, organitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Era la primera vegada que es proposava aquest concurs, no només a les universitats sinó a tot Catalunya, i els organitzadors estan tan contents que pensen repetir-lo, l'any que ve. Hi han participat onze contes, dels quals han guanyat tres, dos fets per alumnes i un, d'un professor, que es poden llegir a la web.


El concurs es va obrir el dia de Sant Jordi i anava dirigit només a persones vinculades a les universitats catalans (professors, alumnes i personal d'administració). Premiava "el millor relat de temàtica hacker escrit en llengua catalana, siguin experiències o reflexions", amb l'objectiu de "dignificar la figura del hacker i retornar-li el seu esperit original: la persona apassionada per la programació, que busca la contínua millora en les xarxes i els sistemes informàtics a partir de la cooperació i la llibertat d'accés al coneixement". A la vista els contes guanyadors, l'objectiu s'ha aconseguit, ja que hi prima sobretot l'interès pedagògic d'explicar què corre per la ment d'un hacker.

Així continua el conte que ha tingut el primer premi: "Qualsevol científic és un hacker que intenta fer enginyeria inversa del món. De petit, jo em preguntava com funcionaven les joguines per dintre: aleshores les trencava, o mirava per les ranures, o intentava deduir els seus mecanismes". I el segon diu: "Aquest és el nostre món, el món de l'electró, de l'interruptor i de la bellesa del baudi", tot parafrasejant el famós manifest hacker de "The Mentor". El pes de l'organització del concurs l'han portat el Servei de Llengües i Terminologia i l'Escola Politècnica Superior de Castelldefels, ambdues dins la UPC. La idea sorgí d'un becari de Castelldefels, Guillem Torrent, que havia sentit dir que la universitat buscava organitzar una cosa diferent per Sant Jordi.  

Diu Jordi Pujol, del Servei de Llengües i Terminologia: "Volíem fer alguna cosa que barrejés la promoció de la llengua amb la qüestió tecnològica, per conrear l'actitut humanística en un entorn fonamentalment tècnic i científic, on l'escriputura no és gaire cultivada. En aquest context, que ens hagin arribat 11 relats ens anima, perquè havien de tenir certa elaboració, no era con enviar un missatge SMS". Dels tres guanyadors, el primer és un professor de matemàtica aplicada, Joan Vilaltella, i el segon i tercer, Ivan Lloro i Héctor Cenador, estudiants de telecomunicacions. El primer premi eren 300 euros; el segon, 150 i el tercer, 75, a més de la publicació de les obres a Internet. Diu Pujol: "Preteníem dignificar la figura del hacker, tornar-la al lloc que es mereix, a l'esperit inicial, que ara ha canviat pel tractament d'alguns mitjans i és una figura estigmatitzada. Per això, els valors a l'hora de qualificar els contes han estat la redacció i també el contingut, buscant que fos pedagògic i a la vegada tractés de forma original aquest tema".



Mercè Molist


1r Concurs de Relats Breus de Hackers
http://www2.upc.es/slt/estudiants





Copyleft 2004 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital medium, provided this notice is preserved.


<<