18:02 03/12/03
 

DESTRUIRAN EL MILIÓ DE CANÇONS QUE EMMAGATZEMAVA MP3.COM
 

L'emblemàtica web MP3.com, pionera en distribuir música a Internet, està de reformes: el seu actual propietari, CNET, que la va comprar la setmana passada a Vivendi Universal, vol convertir-la en un servei musical de pagament. Però, en el tracte de compra a Vivendi, no hi ha entrat l'extens arxiu de cançons, moltes d'elles lliures, fetes per artistes sense discogràfica, que emmagatzemava MP3.com. Vivendi ha anunciat que seran destruïdes, a pesar que diversos llocs s'havien ofert per hostatjar-les.
 
 
 

ADÉU A LES CANÇONS DE MP3.COM
 

De res han servit els esforços del fundador de MP3.com, Michael Robertson, ni del mantenidor d'Archive.org, Brewster Kahle. El més d'un milió de cançons, de 250.000 artistes, que s'emmagatzemaven a l'emblemàtic MP3.com seran destruïdes. Robertson va vendre's el lloc fa dos anys a Vivendi Universal, qui ara ho traspassa a CNET, però sense les cançons, només els programes i la infraestructura que ho feien funcionar. CNET convertirà MP3.com en un servei musical de pagament, a l'estil de Napster o iTunes.

Robertson volia que les cançons anessin a parar a Archive.org, que es dedica a conservar la memòria història de la Xarxa. El seu mantenidor hi estava d'acord, afirmava tenir suficient ample de banda i només faltava l'aquiescència de Vivendi. Altres companyies musicals, com Primetones i Talentmatch.com, s'havia ofert també per a allotjar els arxius. Però, la setmana passada, l'empresa informava que destruiria les cançons, pels problemes de drets que hauria portat cedir-les a Archive.org o algú altre. Segons Robertson, "es perdrà un museu ple d'antiguitats digitals. No entenc com algú pot gastar 400 milions de dòlars en propietat, per destruir-la".

MP3.com va néixer el 1997 i va ser un lloc pioner en la distribució de música lliure per Internet. Va donar a conèixer milers d'artistes sense casa discogràfica i també va provar de vendre música, intent que acabà en fracàs. El seu fundador acabà venent-s'ho i, ara, és president de Lindows.com, una iniciativa per difondre un sistema operatiu a cavall entre Linux i Windows.

Robertson explica: "Vivendi ha perfeccionat la màquina de publicació digital d'MP3.com i ara tenen l'arquitectura més avançada del món. La música va directament de l'estudi de gravació a la llibreria digital, des d'on es pot enviar a la planta de CDs, de sistemes de subscripció musical, llibreries públiques i molt més, tot controlat de forma digital i precisa. A més, Vivendi va agafar el nostre sistema de subscripció i l'ha utilitzat per fer Pressplay, el sistema de subscripció del recentment aparegut Napster 2.0".

Vivendi ja havia avisat que tancaria MP3.com, aquest desembre. I, efectivament, avui a la plana web només hi ha una carta de Vince Broady, un dels vicepresidents de CNET, on explica que, ens uns mesos i després d'alguns canvis, el lloc tornarà a funcionar: "Estem treballant dur per a desenvolupar un servei d'informació musical digital de nova generació, que farà més fàcil que mai trobar música en línia, així com descobrir nous artistes o parlar en fòrums. Amb la vostra ajuda, esperem fer MP3.com més gran i millor que mai".
 

Mercè Molist
 

MP3.com
http://www.mp3.com
Mp3.com borra cerca de un millón de canciones libres
http://hispamp3.com/noticias/noticia.php?noticia=20031203092516
MP3.com archive is destroyed
http://www.theregister.co.uk/content/6/34306.html
 

<<