16:52 13/05/03
 

UN ESTUDI SUSPÈN LES WEBS DELS MINISTERIS ESPANYOLS

Webs sense actualitzar des que es van crear, cap informació de contacte, innexistència d'un manual que unifiqui l'aspecte estètic a Internet dels ministeris espanyols, errors garrafals com mostrar l'escut d'Espanya al revés, cap versió en les llengües oficials de l'estat que no siguin el castellà, ús de "gifs" gratuïts reservats a usuaris personals, planes que només poden veure's amb segons quina versió de segons quin navegador... La llista de defectes és llarga. Els ha destapat l'estudi anomenat: "Una aproximación al análisis de los webs ministeriales", realitzat pel canal de xat #marketing i publicat per l'Asociación de Internautas.
 

WEBS DE L'ADMINISTRACIÓ ESPANYOLA: PITJOR, IMPOSSIBLE
 

Mar Monsoriu és una valenciana molt activa a la Xarxa, creadora de la Comunitat Virtual de Marketing i del canal de xat #marketing de l'IRC-Hispano. Junt amb altres persones del canal, s'ha dedicat a analitzar les webs dels ministeris espanyols, per fer-ne un estudi d'usabilitat que totes han suspès. L'error més comú és no indicar de quina país és el ministeri ni tampoc cap adreça de contacte, ni correu electrònic, ni telèfon, ni adreça postal. Però n'hi ha més.

L'estudi neix, segons Monsoriu, de les desafortunades declaracions del Secretari d'Estat de Telecomunicacions, Carlos López Blanco, qui recentment afirmava que "l'Administració Electrònica espanyola será la gran reforma administrativa del segle XXI i contribuirà decisivament a crear continguts atractius a la Xarxa espanyola". Davant això, diu la valenciana, "un grup d'internautes hem decidit ajudar-los una mica perquè prediquin amb l'exemple i presentin unes webs mínimament dignes, no el caos generalitzat que hem pogut analitzar". Aquestes són, resumides, les seves troballes:

Ministeri d'Administracions Públiques
http://www.map.es
"No han actualitzat la web des que la van penjar, el 1996, perquè els diners que haurien d'haver-se destinat a la seva millora s'han dil.lapidat amb http://www.administracion.es, que ha estat posada com a exemple de nefasta usabilitat i desvergonyiment en tots els fòrums especializats en arquitectura de la informació".

Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació
http://www.mapya.es
"Aquí comencem a descobrir que no existeix un mínim manual de disseny pel que respecta als colors i ús dels emblemes oficials a les webs dels ministeris. També, com a la resta, crida l'atenció que no hi ha enllaços a altres ministeris. Es comporten a Internet com regnes de taifes".

Ministeri d'Assumptes Exteriors
http://www.mae.es/
"L'escut d'Espanya es mostra invertit"

Ministeri de Ciència i Tecnologia
http://www.mcyt.es/
"Ofereix una versió en anglès però, com les altres webs ministerials, cap en les llengües oficials d'Espanya".

Ministeri de Defensa
http://www.mde.es/mde/index.htm
"Sembla més la web d'un club infantil de televisió que d'un ministeri. La plana d'inici és com la "demo" d'un videojoc"

Ministeri d'Economia
http://www.mineco.es
"Hi ha enllaços que porten a planes que no existeixen i un menú totalment "intuitiu" que fa que allunyar-se de la plana principal sigui empitjorar".

Ministeri d'Educació, Cultura i Esports
http://www.mecd.es/
"El títol de la web és "Página Home del Ministerio", en "spanglish", tot i ser el Ministeri de Cultura. És un exemple d'abandonament i mal gust, "cutre" fins l'extenuació i no l'han actualitzat en els darrers tres anys".

Ministeri de Foment
http://www.mfom.es/
"És un exemple de descontrol tipogràfic i falta de criteri quant a la presentació i distribució dels continguts".

Ministeri d'Hisenda
http://portal.minhac.es/Minhac/home.htm
"Al codi font especifica que si l'usuari va amb Internet Explorer o amb Netscape, se li mostri la plana adequada. I si no és cap dels dos, "NPI". ¿Ni puta idea?".

Ministeri de l'Interior
http://www.mir.es/
"Aquesta web, extravagant i poc seriosa, dóna incomptables errors de Javascript. I segons amb quines versions dels navegadors es pot veure o no. Durant més d'un mes van tenir un enllaç a un servei d'estafa-dialer, és a dir aquells que et connecten a un 906 sense que te n'adonis".

Ministeri de Justícia
http://www.mju.es/
"Un 'pop-up' molt molest salta només entrar a la web".

Ministeri de Medi Ambient
http://www.mma.es/
"És una web trista amb un sistema de barres laterals a esquerra i dreta que despista l'usuari"

Ministeri de Presidència
http://www.mpr.es/
"La portada, ¿no podien haver-la fet una mica més sossa? Massa imatges i massa enllaços que s'hi relacionen. És un exemple de web particularment mal parida".

Ministeri de Sanitat i Consum
http://www.msc.es/
"La web reflexa el desinterès de l'administració cap a aquesta matèria".
 
Ministeri de Treball i Assumptes Socials
http://www.mtas.es/
"Portada macarrònica, plena de "gifs" animats que denoten un gust estètic descurat. Alguns d'aquests "gifs", a més, no són ni originals, procedeixen de bases de "gifs" gratuïts per a les webs personals de la gent"

Mercè Molist
 

Mar Monsoriu
http://www.mixmarketing-online.com
Una aproximación al análisis de los webs ministeriales
http://www.internautas.org/article.php?sid=941&mode=thread&order=0

Copyright (C) 2003 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.
 
 
 

<<