18:16 28/05/03
 

LA FAL.LERA "WEBLOGUERA"
 

Mercè Molist
Vostè llegeix habitualment un diari de paper? S'ha adonat que tots els diaris, ràdios i telenotícies diuen el mateix, textos fets per periodistes i aprovats pels seus editors, que creuen saber què interessa els lectors? S'imagina un diari escrit per gent com vostè o la seva veïna, pels mateixos lectors, que treuen les informacions no de quatre agències de premsa i els "partes" de la policia sinó d'una base de dades gegantina que es diu Internet? Això són els "weblogs" o "diaris de navegació", una nova manera d'assabentar-se de què passa pel món, ara també en català.

Un "weblog" és una web on tothom pot publicar notícies o enllaços, prèvia autorització dels moderadors, i on els lectors poden afegir els seus comentaris, a vegades més interessants que la notícia original. Hi ha "weblogs" col.lectius, on tothom escriu, i individuals. Alguns són diaris personals i altres, recopilacions d'informació especialitzada. Uns s'actualitzen cada dia i altres, irregularment. Se'ls ha anomenat "els substituts de les planes personals" i hi ha qui els veu com la forma natural del mitjà informatiu a Internet, igual que el diari ho és al món de la impremta.

Des del 2000, els "weblogs" viuen una explossió imparable que va començar als Estats Units, amb Slashdot, continuà a l'estat espanyol, amb Barrapunto, i,  el darrer any, han començat a aparèixer un munt de "weblogs" en català. La majoria s'especialitzen en parlar de la vida i miracles dels programes lliures i estan construits amb els mateixos programes i filosofia que prediquen. No és casualitat: també Slashdot o Barrapunto es centren en aquest tema, el preferit dels usuaris més avançats de la xarxa i que explica en part el seu èxit.

Sense publicitat, pressupost zero, els "weblogs" catalans s'han afegit el darrer any a la festa. Tot i que hi ha honroses excepcions, com El Racó Català, especialitzat en política, la majoria parlen també del món dels programes lliures. És el cas de Badopi, acabat de néixer i amb una densa comunitat virtual que l'acotxa. Badopi vol dir "Barcelonins Domadors de Pingüins" i és bilingüe, nascut d'un altre "weblog", Bulma, mallorquí i molt conegut: "Vam enviar un missatge a la llista de Bulma amb la intenció de quedar quatre o cinc per prendre unes cerveses a Barcelona. Al final van venir onze persones i es va decidir fer un grup d'usuaris de programari lliure. Aquell mateix dia vam començar tota la moguda", expliquen.

Avui, aquesta comunitat compta amb una animada llista de correu, un canal de xat i la nova joguina: el "weblog", allotjat en un servidor dels Estats Units que cedeix un dels "badopians", com s'autoanomenen. Els usuaris hi aporten notícies, que qualsevol pot comentar de forma anònima. La majoria de "weblogs" tenen moderadors que decideixen quines informacions van a la portada, però en aquest cas són els mateixos usuaris registrats que ho voten: "Badopi es regula de forma "assambleària participativa", ja que els articles que hi apareixen publicats són decidits per un sistema de votacions. D'aquesta manera, la web funciona automàticament i estalviem maldecaps de decidir què es posa i què no es posa", diuen.

Entre els "weblogs" catalans més veterans, destaquen els també centrats en programes lliures PuntBarra i Caliu. El primer va néixer el gener del 2002 i, com explica el seu fundador, David Poblador, "actualment són set persones a moderar, de les quals tres administrem. Estem a punt d'arribar a l'usuari registrat número 300 i rebem unes 450-500 visites diferents cada dia". El servidor de PuntBarra també s'allotja als Estats Units. I també de franc. "Des de mitjans del 2002, cada mes hem augmentat el nombre de visites. Estem contents de veure que cada cop ens enllacen des de més pàgines", explica. I és que una de les gràcies dels "weblogs" és que no estan mai isol.lats, es coneixen entre ells, es repliquen notícies i formen també una comunitat pròpia.

"Trobem a faltar una mica d'implicació, no massa gent s'ha ofert a ajudar-nos", es queixa Poblador. Però, tot i això, augura que els "weblogs" creixeran: "La xarxa cada cop posa més a l'abast de la gent poder dir la seva". El mateix pensa Francesc Genové, president de CALIU (Catalan GNU/Linux Users): "Encara estem en un fase molt incipient a Catalunya i és lògic que la comunitat del programari lliure siguem els primers en utilitzar els "weblogs", com en tantes altres coses. De mica en mica s'aniran escampant, donant temps al temps i connexions de banda ampla més econòmiques". El "weblog" de CALIU va néixer fa un any i el mantenen sis persones. Rep entre 24.000 i 25.000 visites al mes.

Un "weblog" atípic és el d'Andreu Bassols, un estudiant de 20 anys. Es diu Eines!, està centrat en el món de la informàtica i el porta ell sol. Va posar-lo en marxa l'abril del 2002, "amb jo com a únic administrador i un col.laborador, un company de classe. El servidor està a la meva habitació, connectat sota l'ADSL. Es reben entre 45 i 50 visites diàries i la tasca de penjar notícies és meva, amb ajudes de visitants esporàdics. Quant a la resposta dels lectors, no n'estic gaire content. A vegades penso, ostres tu, el que m'ha costat redactar aquest article i ningú li fa cas! Però he descobert que, quan hi ha un comentari a la notícia, llavors la gent sí que col.labora i torna a veure si algú els ha contestat".
 

Cat-Linux
http://www.cat-linux.com
Eines!
http://www.eines.info/
Barceloneses Domadores de Pingüinos
http://www.badopi.org/
Puntbarra.com
http://puntbarra.com/
Girona Users Group
http://gilugsite.sourceforge.net/module.php?mod=blog
Caliu
http://caliu.info/
LinuxUPC
http://linuxupc.upc.es/
LinuxBCN.com
http://www.linuxbcn.com
Desenvolupament de Software Lliure
http://dsl.upc.es/
PHPNuke-Català.org
http://www.phpnuke-catala.org/html/index.php
Associació d'Usuaris de Java de Catalunya
http://www.aujac.org/index.xml
Racó Català
http://www.racocatala.com/
 

<<